استانداردهای ناودانی

提供: 炎上まとめwiki
2024年8月29日 (木) 17:13時点におけるWillaJoiner5 (トーク | 投稿記録)による版 (ページの作成:「ناودانی اروپایی، علاوه بر واردات توسط کشورهایی مانند ترکیه، چین و روسیه، از طریق کارخانه‌ها…」)
(差分) ← 古い版 | 最新版 (差分) | 新しい版 → (差分)
ナビゲーションに移動 検索に移動

ناودانی اروپایی، علاوه بر واردات توسط کشورهایی مانند ترکیه، چین و روسیه، از طریق کارخانه‌های داخلی مانند فولاد شکفته، فولاد ناب تبریز، مجتمع البرز فولاد و… به روش فابریک و پرسی تولید می‌شود. همان‌طور که در مقالات قبل به آن اشاره کردیم، ناودانی‌های فابریک، به طور مستقیم از نورد گرم فولاد به دست می‌آیند. در حالی که در روش پرسی، ناودانی با استفاده از نورد سرد ورق‌های فولادی و به کارگیری دستگاه‌های رول فرمینگ، تولید می‌شود. با توجه به این مسئله می‌توان نتیجه گرفت که ناودانی فابریک در مقایسه با ناودانی پرسی از کیفیت و قیمت بالاتری برخوردار است.

کاربرد انواع استاندارد ناودانی
جمع‌بندی
پیوان برای رفاه حال مشتریان عزیز، انواع مختلف ناودانی‌های تولید شده توسط برترین برندهای داخلی و خارجی را به صورت تلفنی و آنلاین به‌فروش می‌رساند. البته توجه کنید که پیش از خرید این محصول باید در ناودانی مورد کاربرد انواع استانداردهای ناودانی اطلاعات لازم را به دست آورید تا خرید هوشمندانه‌ای را تجربه کرده و در عین حال از هدررفتن بودجه‌ی اختصاصی پروژه‌ نیز جلوگیری کنید. شما می‌توانید پرسش‌های خود پیرامون انواع استانداردهای ناودانی را از طریق تماس با شماره ۴۵۱۷۱ با کارشناسان پیوان در میان بگذارید.

esfahanahan.comنورد گرم و سرد در ساخت انواع ناودانی
روش تولید نورد سرد بدین صورت است که در آن برای شکل‌دادن ورق و تبدیل به پروفیل و سایر محصولات نخست ورق‌های نازکی ساخته می‌شود و پس از آن از طریق نورد سرد پروسه ساخت انجام می‌شود. تفاوت اصلی میان نورد گرم و سرد کیفیت خواهد بود. معمولاً در نورد سرد کیفیت و دوام ناودانی بیشتر خواهد بود. در نورد سرد عملیات و پردازش بیشتری روی فلزات انجام می‌شود و همه فولادهایی که تحت نورد گرم قرار گرفته باشند را سرد می‌کنند و پس از آن نیاز است زمانی به فلز داده شود تا به دمای متعادل برسد و بتواند تلرانس ابعاد و سطح فولاد را به‌خوبی رعایت و برقرار کند.

در دسته‌بندی ناودانی بر اساس روش تولید، هم دو روش پرسی و فابریک کاربرد دارد که در این مقاله به طور مفصل هرکدام را توضیح خواهیم داد. دسته‌بندی آخر هم شامل کاربرد ناودانی می‌شود؛ ناودانی سبک که کمتر از استاندارد تعیین‌شده ساخته می‌شود و ناودانی سنگین که دقیقاً طبق استاندارد اندازه‌گیری‌شده تولید می‌شوند.

ناودانی ساده
ناودانی‌های ساده در اندازه‌های گوناگون از 8 تا 16 متغیر است. ارتفاع این نوع ناودانی‌ها، از ناودانی 30 میلی متر تا 400 میلی متر است و ارتفاع و ابعاد این نوع محصول، بسته به نیاز مشتری‌هاست. ناودانی‌های ساده می‌توانند به روش نورد گرم یا سرد یا با استفاده از دستگاه پرس تولید شوند. از این ناودانی در مواردی مثل ساخت پل‌های باربر، ساخت قاب و چارچوب برای دستگاه‌های صنعتی، اتاق اتومبیل و… استفاده می‌شود.

تفاوت ظاهری
در هنگام مقایسه ناودانی سبک و سنگین، یکی از موارد واضح توجه به ظاهری ناودانی می‌باشد. به طور معمول ناودانی سبک دارای بال‌های موازی می‌باشد، در حالی که ناودانی سنگین اغلب بال‌هایی شیب دار با شیب داخلی دارد. علاوه بر این در یک سایز مشخص، ضخامت و عرض بال‌های ناودانی سنگین بیشتر از سبک می‌باشد. نکته دیگری که در مورد ظاهر ناودانی باید به ان توجه داشته باشید این است که انواع ناودانی به دو صورت ساده و مشبک در بازار موجود هستند. نوع مشبک معمولاً از ورق گالوانیزه و به دو حالت گرم و سرد تهیه شده و این نوع از محصولات در بخش‌های مختلفی مانند سازه‌های سبک، برای ساخت قفسه‌های محکم و همین‌طور نصب سنگ به حالت خشک مورداستفاده قرار می‌گیرند. به طور معمول ناودانی‌های مشبک از ناودانی سنگین ساخته می‌شوند. همین‌طور نوع ساده به‌صورت صنعتی و ساختمانی بازهم با استفاده از ورق گالوانیزه شده با روش سرد و گرم تولید می‌گردد. این محصول نیز در سایزهای متنوعی عرضه شده است. ارتفاع محصولات نیز از 30 تا 400 میلیمتر می‌تواند متغیر باشد و عدد آن تا حد زیادی به کاربرد آن مرتب خواهد بود. می‌توان حتی نوع سفارشی آن را نیز در بازار تهیه نمود.